czwartek, 5 marca 2009

Jak rozpocząć odchudzanie? część IV


Jaką dietę najlepiej zastosować?
Pojawiały się rozmaite diety „cud”, ale w cuda, które głoszą, że można dowolnie jeść
i bardzo szybko chudnąć – proszę nie wierzyć. Jednostronne diety mogą być stosowane przez krótki okres, ale nie nadają się one do przewlekłego stosowania. Ponieważ zależy nam, aby chudnąć bezpiecznie, należy to robić wolno i długo. Dlatego w diecie powinny być uwzględnione wszystkie niezbędne dla organizmu składniki, tylko w odpowiednio zmniejszonej ilości. Zalecana dieta w leczeniu otyłości powinna zawierać 1000 – 1200 kcal (kobiety), 1400 – 1800 kcal (mężczyźni) dziennie. Poza zmniejszeniem ogólnej ilości kalorii, bardzo ważne jest unikanie potraw tłustych. Prawie połowa tłuszczu, który jemy, znajduje się w mięsie wieprzowym i wołowym. Dlatego należy usuwać z mięsa kawałki tłuste, jeść zamiast mięsa więcej drobiu, unikać kiełbas, pasztetów i podrobów, nie smarować pieczywa ani masłem, ani margaryną. Należy spożywać mleko niskotłuszczowe (najlepiej o zawartości 0,5% tłuszczu) i chude sery. Warzywa można jeść bez większych ograniczeń, najlepiej na surowo, wykorzystując ich duży wybór. Dla osób, które nie mają nadciśnienia tętniczego ani obrzęków, wskazane jest picie 6 – 8 szklanek niesłodzonych płynów dziennie, w tym połowę powinna stanowić woda mineralna.
Przykładowy jadłospis
• Na śniadanie I spróbuj jadać płatki kukurydziane, owsiane, musli z niskotłuszczowym mlekiem albo małą ilość chleba (1 kromka), którą można sobie wybierać z różnorodnych gatunków, np. chrupki, gruboziarnisty, razowy, pumpernikiel, sucharki, „crisp bread” lub krakersy, z chudym twarogiem; pić kawę z mlekiem lub herbatę bez cukru.
• Na śniadanie II pieczywo, np. chrupka, kefir lub jogurt, owoce.
• Obiad może się składać z zupy pod warunkiem, że jest to czysty wywar
z warzywami bez tłuszczu, śmietany i mąki. Drugie danie – potrawy z chudego mięsa, drobiu lub ryb, z dużą ilością warzyw, najlepiej w postaci surówek.
• Na podwieczorek surówka z warzyw lub owoce, galaretka lub mus jabłkowy.
• Na kolację może być potrawa gorąca, np. ryba z sałatką z warzyw lub omlet ze szpinakiem, lub mała ilość chleba (1 kromka) z chudym twarogiem lub wędliną.
Przykład jadłospisu dziennego
Śniadanie I mleko (1 szklanka), płatki kukurydziane (3 łyżki)
Śniadanie II jogurt (1/2 szklanki), chleb chrupki (1 szt.), owoce, kawa (bez cukru)
Obiad mięso (50 g), ziemniak (1 średni), warzywa
Podwieczorek Owoce
Kolacja chleb (1 kromka), ser żółty (20 g) lub chuda wędlina (10 g), warzywa, herbata (bez cukru)
Przybliżona wartość kaloryczna poszczególnych posiłków
Śniadanie I 200 kcal
Śniadanie II 150 kcal
Obiad 350 kcal
Podwieczorek 100 kcal
Kolacja 200 kcal
Produkty i potrawy zabronione
Tłuste mięso i wędliny oraz tłuste ryby. Tłuszcze, pełnotłuste mleko i jego przetwory (śmietana, tłuste sery, lody). Cukier i wszelkiego rodzaju słodycze (czekolada, miód, ciastka) oraz przetwory słodzone, np. dżemy, marmolady, słodkie kompoty. Wszelkiego rodzaju napoje alkoholowe, również piwo.
Produkty zalecane
W ramach dozwolonej ilości kalorii:
Warzywa i owoce niskokaloryczne, chude mleko, maślanka, chudy twaróg, chude ryby, chude mięso i wędliny, białko z jaj.
Przyprawy

Można stosować łagodne przyprawy, takie jak: kwasek cytrynowy, koperek, cebula, czosnek, majeranek, kminek, wanilia, cynamon, goździki.
Włókna pokarmowe
Włókna pokarmowe, między innymi błonnik, są niewchłanialnym składnikiem diety, który zwalnia trawienie i wchłanianie węglowodanów oraz przyspiesza perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom.
Ten zalecany w kuracjach odchudzających składnik diety znajduje się w warzywach, owocach, otrębach, chlebie razowym.
Leki wspomagające odchudzanie
W przypadku trudności z dostosowaniem się do zaleceń dietetycznych, z powodu odczuwanego głodu lub zaniżonej samooceny ilości spożywanego pożywienia, korzystne może być zastosowanie leków hamujących łaknienie i zwiększających zasycenie.
Leki w leczeniu otyłości są przepisywane przez lekarza i mogą być stosowane jedynie pod jego kontrolą.
Program autorski prof. dr hab. n. med. Barbary Zahorskiej-Markiewicz.
Prof. dr hab. n. med. Barbara Zahorska-Markiewicz, NZOZ Poradnia Leczenia Chorób Metabolicznych „WAGA”, Katowice-Piotrowice, ul. Fredry 22, tel. 032 202 83 01; e-mail: bmarkiewicz@sum.edu.pl, materiały prasowe: PRIMUM Public Relations

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam, dziękuję za wizytę i uwagi. Będzie mi miło odwiedzić Ciebie, jeśli zostawisz do siebie kontakt. Pozdrawiam i do zobaczenia